1 IUNIE – Ziua copilului

 

Ziua de 1 iunie , prima zi calendaristica din vara in Romania sarbatorim “Ziua copilului” . Putini stiu insa ca Ziua copilului se sarbatoreste la date diferite in tari diferite .

Ziua copiluluia fost menționată prima dată la Geneva  la Conferința Mondială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor în august 1925 , la care 54 de reprezentanți din diferite tari , au adoptat Declarația pentru Protecția Copilului. După această conferință, multe guverne au introdus „Ziua copilului”. În Turcia  Ziua copilului a fost sărbătorită pentru prima dată în data de 23 aprilie 1920. ONU a susţinut această iniţiativă şi a proclamat protecţia drepturilor, vieţii şi a sănătăţii copiilor drept una dintre priorităţile sale de activitate.

Declaraţia de la Geneva cu privire la Drepturile Copilului a proclamat necesitatea unei protecţii speciale a copiilor. Decizia despre instituirea unei zile pentru protecţia copiilor a fost adoptată de către Federaţia Democratică Internaţională a Femeilor în cadrul unei sesiuni speciale din noiembrie 1949. Declaraţia cu privire la drepturile copilului a fost aprobată pe 20 noiembrie 1959 şi a proclamat drepturi egale pentru copii la educaţie, învăţământ, asigurare socială, dezvoltare fizică şi spirituală indiferent de culoarea pielii, naţionalitate, origine socială, situaţie materială sau alte statuturi. Declaraţia face un apel la părinţi, organizaţii neguvernamentale şi guvernele tuturor statelor de a recunoaşte şi a respecta drepturile copiilor.

În anul 1954  Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF) a emis o recomandare care prevedea faptul ca fiecare stat să dispună de o zi la așa-numita „Ziua copilului” (Universal Children’s Day).

În România Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului (ANPDC) s-a constituit la 1 ianuarie 2005

Cu prilezul Zilei Internationale a Copilului , in intreaga lume au loc o serie de actiuni pentru a sarbatori cum se cuvine copilaria , dretul la fericire al copiilor .

La multi ani fericiti dragi copii ! La multi ani, puii mei ! La multi ani, Bubu scump !

O viata plina de bucurii , pentru ca o meritati !

cuore dolce