13 mai – de ziua lor , de Ziua mamei

Aproape un milion de ” badante ” , asa numitele asistente familiare, ingrijesc batranii Italiei. Unii le numesc ” femei cu inima impartita in doua ” , pentru simplul fapt ca isi impart afectiunea intre doua lumi : propria familie si familia persoanei asistate. Mare parte dintre ele sunt mame , sotii, ce traiesc la mii de kilometri distanta de cei dragi , ingrijind batrani ( unii cu patologii grave ) pe care- i spala , imbraca , hranesc , doftoricesc , dar care nu sunt parintii lor. Inima lor se imparte des intre familia lasata in tara si familia de adoptie , aceea a batranilor pe care ii ingrijesc si de care se afectioneaza. Natura muncii lor cere persoane responsabile , rezistente psihic , persoane echilibrate si cu calitati umane.
Universul lor nu este unul atat de simplu precum se crede , din contra , este un univers complex , daca il privim doar prin prisma modelului de convietuire si integrare. Se cauta inca solutii din partea ambelor parti ( badante – angajator ) pentru gestionarea eficienta a raportului de munca si instaurarea unui echilibru care sa garanteze servicii de calitate in munca de ingrijire cat si din punct de vedere al integrarii badantei. E drept ca mai sunt inca destule situatii nefericite unde acordul favorabil ambelor parti se lasa inca asteptat. Se pleaca de la un aspect important si anume acela ca aceste femei care de multe ori sunt chemate ” ingeri ” de catre asistatii lor , aceste femei spuneam , pleaca din start cu un gol afectiv, generat de lipsa si departarea de cei dragi…si de aici , pot aparea sincope in fenomenul de integrare. In cele mai multe cazuri , prin implicare totala , ele ajung sa isi anuleze practic propria persoana , dedicandu-se unei munci care le solicita foarte mult psihic si fizic. Familiile asistatilor in general , au mari asteptari de la ele , stiut fiind ca piata muncii este intr- o continua evolutie si preferand tot mai des , persoane cu pregatire si experienta in domeniu. Tot ele , badantele , sunt cele care de multe ori isi sacrifica orele libere prin lege , trebuind sa inlocuiasca cate un fiu sau fiica ai asistatei sau asistatului , ” usurandu- le ” astfel de obligatiile fata de parintii lor .
Destul de des , intre badanta si familia asistatului se creaza un raport frumos , de respect reciproc , afectiune si incredere. Pentru ca in astfel de cazuri , multi au inteles ca a fi badanta nu este o meserie ci o misiune.
La polul opus , exista cazuri in care raportul badanta – asistat nu poate evolua intr- un raport armonios si imaginea pe care uneori o vedem , aceea in care, desi badanta se plimba de brat cu asistata sau asistatul sau dar par doi straini , exista . Separati de limba , etnie , cultura , fiecare isi plimba gandurile in lumea lui , adancind si mai mult golul afectiv ce se formeaza intre ei …doi straini , doua singuratati. Singuratate platita scump…
Specialistii care au studiat fenomenul , au numit copiii badantelor lasati in tara ” orfani bianchi ” ( orfanii albi ) , copii expusi unui semi abandon, creat parca sa adanceasca si mai mult ranile acestora…traume psihologice cu urmari greu de reparat.
Jumatate de milion dintre acestia provin doar din Europa de Est. Copii care cresc si studiaza ( mare parte din ei ) gratie sacrificiului acestor femei. Generatii de sacrificiu , femei de sacrificiu , mame sacrificate pe altarul iubirii fata de cei dragi.
Care , in ciuda greutatilor nu uita sa fie femei , sa zambeasca , sa fie frumoase , sa daruiasca si sa iubeasca.
Mame puternice , care au preluat pe umerii lor toate greutatile familiilor , visand la ziua intoarcerii acasa si sperand ca vor reusi sa se bucure de roadele sacrificiului lor.
In multe tari ale lumii , astazi se sarbatoreste ” Ziua mamei ” .
Un omagiu adus femeii care da viata.
Un omagiu adus celei ce creaza si se dedica.
Un omagiu adus iubirii si sacrificiului.
La multi ani , dragi mame !
Pretuiti- va si iubiti- va , pentru ca meritati ! ???