Cutremur Italia

Un cutremur cu magnitudinea 6,2 pe scara Richter a avut loc în Italia centrală pe astazi , la ora locală 03:36, în apropiere de Norcia, un oraș din Provincia Perugia. Seismul a fost urmat de mai multe replici, cea mai puternică fiind de 5,5. Agenția de Protecție Civilă a Italiei a catalogat cutremurul ca fiind “sever”. Orașul Amatrice din Provincia Rieti a fost cel mai afectat de cutremur.Aici, multe din clădirile istorice s-au prăbușit. Cutremurul și replicile sale au fost simțite în regiuni întinse din Italia centrală, inclusiv Roma, Napoli și Florența.

Anterior, un cutremur puternic cu magnitudinea de 6,3 grade a zguduit localitatea L’Aquila, situată la doar 50 km de Amatrice, la 6 aprilie 2009. Seismul a lăsat în urmă 308 morți și peste 1.500 de răniți,fiind unul dintre cele mai puternice din istoria recentă a regiunii.

Primul cutremur, de 6,2 grade, a avut loc la ora 03:36 (04:36, ora României), în zona Accumoli/Arquata del Tronto (la granița dintre regiunile Lazio și Marche, în centrul Italiei), la adâncimea de doar 4 kilometri. Au urmat alte două mișcări telurice, la orele 04:32 și 04:33, cu intensități de 5,1, respectiv 5,5 grade, la adâncimi de 8 și 9 km.Cele trei seisme au fost urmate de peste 70 de replici cu magnitudini mai mari de 2.

Seismul a provocat daune serioase în mai multe orașe și comune italiene, însă nu a avut loc în zone intens populate. Cele mai afectate localități sunt Accumoli, Amatrice,Posta și Arquata del Tronto.Alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă într-o parte din localitățile afectate. Primarul orașului Amatrice a declarat pentru un post de radio că orașul a fost distrus. “Drumurile din și spre oraș sunt blocate. Jumătate din oraș a dispărut. Orașul nu mai există. În acest moment există persoane aflate sub dărâmături. Au avut loc mai multe alunecări de teren, iar un pod este pe cale să se prăbușească”, a declarat Sergio Perozzi. Stefano Petrucci, primarul din Accumoli, a declarat că 2.500 de oameni au rămas fără adăpost în cele 17 cătune care alcătuiesc comunitatea locală.

 

amatrice 2