Atac terorist la Paris

La aproape un an de la atacul armat din cadrul publicatiei satirice Charlie Hebdo din Paris, capitala Frantei este zguduita din nou si pusa sub teroare si panica.Vineri seara au avut loc mai multe atacuri armate, aparent coordonate, explozii in apropiere de Stade de France, unde se desfasura meciul amical Franta-Germania, si o luare de ostatici intr-o sala de spectacole.

Presedintele Francois Hollande, prezent la meciul de fotbal, a fost evacuat si ulterior a declansat starea de urgenta.

La ora actuala autoritatile din Paris au evaluat starea victimelor – 127 de morti si 180 de raniti, dintre care 80 in stare grava, numarul acestora continuand sa creasca.Ministerul Afacerilor Externe a transmis un comunicat de presa in care informeaza ca pana la aceasta ora printre victimele atacurilor de la Paris nu se afla cetateni romani.Opt teroristi au murit vineri seara, dintre care sapte s-au aruncat in aer, potrivit primelor constatari ale anchetatorilor. Trei dintre cei patru care au murit in sala de concerte erau kamikaze si si-au actionat centurile cu explozibili.

Cel de-al patrulea a fost ucis in timpul asaltului fortelor de ordine.

Trei kamikaze au murit la Stade de France si un altul pe bulevardul Voltaire, din apropierea salii Bataclan.

Atacul din Paris a fost cel mai grav al Europei din 2004, de la atacurile teroriste din Madrid.

Teroristii au deschis focurile atat la un concert rock, in diferite restaurante din oras, dar si la un stadion national, aproape de Stade de France, unde Germania juca un amical cu Franta.

87 de oameni au murit in interiorul salii de concert Bataclan, din cel de-al 11-lea arondisment din Paros, unde teroristii au deschis focurile in timpul concertului grupului american de rock Eagles of Death Metal.

Mai multe persoane aflate la spectacol au fost tinute ostatice pana cand politia si-a facut aparitia. Filmarile video din fata salii de concert arata cadavre pe strada si zeci de oameni care alearga dinspre iesire, in timp ce supravietuitorii ii trag pe cei raniti intr-un loc sigur.

Martorii au descris intreaga scena ca o “baie de sange.”

Politia a confirmat peste noapte ca au fost sase atacuri separate in Paris, de-a lungul noptii de vineri 13.

Incidentele s-au petrecut la:

Bataclan theatre – 87 au murit
Stade de France – numar necunoscut de victime
Boulevard de Charonne – 18 morti
Boulevard Voltaire – un mort
Rue de la Fontaine-au-Roi – cinci morti
Rue Alibert – 14 morti.