Exista comunitate romaneasca ?

Se stie ca in diaspora nu exista comunitati ci doar romani …..romani din afara granitelor ……
” romanii din Italia , Franta , Spania , Germania , Grecia “, etc.
Romanii din Italia se impart in mai multe categorii :

1) cei ce ling condorii capilor consulatelor si ambasadei
2) cei ce fac ” scut ” in jurul capilor lumii asociationistice
3) cei ce doresc sa participe la viata cultural- religioasa si formeaza echipe in jurul prea sfintelor fetze bisericesti
4) cei ce din scarba, prea multa munca sau experiente negative , nu mai sunt interesati sa participe la viata ” comunitatii ” si traiesc pe contul lor.
Primii , majoritatea , sunt cei ce prin ” mestesuguri ” tipic romanesti, cauta sa stea cat mai mult in preajma unor diplomati , sa se pozeze cu ei , sa participe la anumite actiuni . Este important ca lumea sa ii vada in preajma unor personaje importante 😉 , astfel le creste valoarea si credibilitatea :).
Cei din categoria a doua , sunt persoane normale care datorita naivitatii sau cautarii unui punct de referinta , se alatura unor capi de asociatii . Aici trebuie sa mentionez ca si capii de asociatii se impart in doua categorii : cei ce reusesc sa obtina rezultate prin proiecte proprii , de multe ori respinse de catre organismele ( ? ) abilitate romanesti si care , cu multa forta si motivatie depasesc piedicile ce li se pun ……si pentru care am tot respectul ……
si capi de asociatii facute intre doua tigari si o samanta de floare pe masa in bucatarie 🙂 . Astia , in general sunt persoane cu mult tupeu , fara prea multa scoala dar care au inteles ca daca ” dai din coate ” si stii la ce usi sa bati , viitorul iti este asigurat :). Ii vezi peste tot ( sunt precum coca – cola 🙂 ) , la toate actiunile si in general in preajma oamenilor importanti , cu care se grabesc sa se traga in poze.
Aici un cuvand determinant o are “scutul”….cei ce cred in proiecte si in oameni ….. proiectele n-au nici o problema , cu OAMENII e mai greu :).
Pana cand ” scutul ” incepe sa se dezmeticeasca si sa inteleaga ca totul nu este decat o mare manipulare si tzeapa implicit . E tarziu deja si prin ” contributia ” lui , impostorii au devenit intre timp ” idoli ” , ” reprezentanti ” , ” formatori de opinii ” , sex- simboluri , ce mai :)……
Tot ei , acesti capi , patrund in medii inalte sau fac acorduri cu structuri recunoscute , castigand astfel in credibilitate. Si cum din orice oala acoperita mai iese si cate un fir de abur , asa si ei , obositi de atata efort pentru a manipula ” scutul ” , incep sa faca greseli……multe , vizibile chiar si pentru niste incepatori.
O categorie aparte sunt cei ce participa la viata religioasa a comunitatii. Oameni cu credinta si frica in Dumnezeu , isi construiesc un punct de referinta si se aduna in jurul preotului paroh. Acesta , prin vocatia sa si misiunea duhovniceasca , ar trebui sa stea departe de toate jocurile murdare pe care le fac cei ce se erijeaza in ” reprezentantii comunitatii ” . Unii reusesc , altii se spurca la ” borcanul cu miere ” si in acest caz , cei ce pierd sunt enoriasii…..care isi pierd increderea intr- un personaj corupt.
Un preot nu are voie sub nici o forma sa instige comunitatea impotriva ” con- frattelilor ” , cum uneori se intampla. A propovadui pizma , ura , dusmania , a pune intr-o lumina negativa pe un alt preot in randul enoriasilor , este pacat strigator la cer. Dumnezeu ne iubeste la fel…..sa ajutam pe “trimisii ” lui printre noi , sa puna in aplicare acest concept ….in viata de zi cu zi dar mai ales in timpul predicilor. Pentru ca SI datorita unor slujitori de acest gen , ajungem la cealalta categorie de romani. Romani care evita biserica pentru ca preotul x e dezonest , romani care evita sa se inscrie in asociatii pentru ca presedintele y nu este un bun exemplu si foloseste asociatia in scopuri personale , romani care refuza sa participe la viata politica pentru ca ” politicii ” fac politica buzunarului propriu .
Romani pierduti prin lume……singuri , dezgustati si dezamagiti.