Presedintele Romaniei , la Roma

Seful statului a tinut sa le transmita romanilor din Italia un mesaj privind votul pentru diaspora. Klaus Iohannis a afirmat in discursul sustinut in fata celor aproximativ 500 de romani veniti sa il vada pe seful statului, ca a avut saptamana trecuta o noua runda de consultari cu partidele politice, potrivit Mediafax.

Constatam atunci ca deja aceasta practica a intrat in normalitate. Foarte bine. Sa nu uitam insa ca pana de curand Romania traia in logica unui conflict permanent si epuizant, intre oameni si intre institutii. E bine din cand in cand sa ne amintim de unde am plecat, pentru ca astfel sa apreciem ce am reusit. Si mereu sa avem in vedere unde vrem sa ajungem, pentru ca astfel sa stim ce nu am reusit inca si ce este de facut mai departe”, a spus Iohannis.

El a precizat ca un aspect pentru care s-a bucurat a fost sa constate ca toate partidele s-au angajat public ca vor incepe in cel mai scurt timp, probabil chiar saptamana aceasta, potrivit lui Iohannis, dezbaterea cu privire la legislația care asigura dreptul de vot al romanilor din afara granitelor.

Exista in acest moment un proiect privind votul prin corespondenta. Este rolul Parlamentului sa discute și adopte o solutie, oricare ar fi aceasta. Este rolul meu sa aduc in dezbaterea publica acest subiect si sa-i urmaresc evolutia. Si așa voi face”, a anuntat presedintele, adaugand ca, in opinia sa, ”avem nevoie de o asemenea lege care privește votul romanilor din diaspora. ”Nu doar pentru ca am promis – si toata lumea a promis. Desi acest lucru in sine ar fi un argument suficient. Ci si pentru ca realitatea o impune. Pentru ca este democratic si principial ca statul roman sa se asigure ca fiecare cetatean isi poate exercita dreptul fundamental la vot si sa ofere suficiente optiuni pentru asta”, a adaugat Klaus Iohannis.

El a mai spus ca romanii din strainatate au aratat intregii lumi ca sunt un exemplu de implicare civica si participare, ca sunt informati si stiu foarte bine ce isi doresc, ca inteleg si pretuiesc puterea pe care un singur vot o poate avea in democratie. ”Si, dincolo de orice reguli si proceduri, acest lucru face un vot sigur si pe deplin asumat de cel care-l exprima”, a mai spus seful statului, in discursul sau.

Ca o nota personala , venirea presedintelui Iohannis nu a adus nimic nou daca privim prin prisma atitudinii majoritatii “reprezentantilor” nostri . Aceleasi imbulzeli , multi doritori de autografe , multi libidinosi , sperand ca dand mana cu presedintele le creste instant stima in interiorul comunitatii . Un presedinte de stat care nu a putut tine un speech decat citindu-l de pe o bucata de hartie ……rusinos . Un spectacol ieftin , menit sa mai scoata in fata cate un catel prezidential din peninsula , circ si paine …..mai mult circ :)….