Prezentare carte ” Cirese amare ” si inchiderea expozitiei de fotografie ” Romania – Gente , Luoghi e Costumi
S-a conclus duminica , 2 octombrie 2016, ultima zi a expozitiei de fotografie “ ROMANIA- Gente , Luoghi e Costumi “, organizata de fotografii Dorin Mihai si Sorin Onisor , cu sprijinul Asociatiei Identitate Culturala Contemporana din Bucuresti .
Interesul manifestat se reflecta si in afluenta publicului care a trecut pragul Oratoriului ce a gazduit evenimentul .
Iubitorii traditiilor si culturii romanesti , iubitori de fotografie dar si de carte , au avut prilejul de a participa si la prezentarea cartii “ Cirese amare “ , scrisa de Liliana Nechita ( Angheluta ).
In cuvantul sau , autoarea ne introduce intr-o lume a sacrificiului , durerii si umilintei ,subiect mult tratat in cartea sa : lumea asistentelor familiare , aceea a asa ziselor badante. O lume de trairi si experiente triste, o lume rece , o lume in care poti fi acceptat sau respins , o lume a izolarii ,de cele mai multe ori …..un labirint de necunoscute din care nu poti iesi castigator decat printr-o forta interioara si o motivatie bine determinata .
Autoarea,una dintre multele femei care au emigrat , ea insasi traind toate durerile si suferintele dezradacinarii, a ales sa scrie , dezvaluind astfel realitati pe care multi dintre cei ce emigreaza evita sa le impartaseasca familiilor lor , din teama de a nu fi judecati .
Din partea Consulatului General al Romaniei la Bologna a transmis un mesaj de solidaritate , domnul Vasile Simon .
Invitat special a fost fotojurnalistului de la cotidianul “ La Nazione “ Maurizio Papucci , creatorul proiectului “ Sotto ai cieli dell’ Est “ , care a tinut sa ne impartaseasca din experientele traite in multele calatorii de documentare in tarile Asiei si tarile Europei de Est.
A luat cuvantul de asemenea , doamna Mihaela Viorica Bobirnea , din partea Parohiei Ortodoxe Firenze II , care cunoaste foarte bine lumea asistentelor familiare si viata romanilor din teritoriu , exprimand un mesaj de solidaritate.
Evenimentul a fost posibil si prin implicarea sustinuta a catorva persoane printre care Carmen Claudia Mihai siMelania Cristina Cotoi precum si cu sprijinul ParinteluiValer Sician , Protopop de Toscana si Umbria , reprezentant al comunitatii romanesti greco-catolice din Florenta , care a pus la dispozitie Oratoriul Santissimo Sacramento si a oferit posibilitatea participantilor de a achizitiona cartea “ Cirese amare “ , editata in limba romana si italiana .