Sindromul Pinocchio

Sindromul Pinocchio continua sa faca victime tot mai multe. Cei ce sufera de acest sindrom sunt mincinosi , manipulatori , cauta placeri si tentatii imediate , sunt narcisisti , psihopati , pot fi aparent generosi dar incapabili sa aibă grijă de alții într-un mod consistent, in sinea lor nu recunosc importanța celorlalți oameni și sunt interesati doar de a-i folosi.

„Pinocchio „ zilelor noastre , marcat de abandonul fanteziei copilariei lui , nu va avea niciodata incredere in nimeni , chiar daca este inconjurat de persoane care-i stau alaturi la greu. Ajunge sa faca din minciuna si manipulare un reflex. Minte si manipuleaza , asa cum respira .

Credinta in valori si solidaritatea cu cei aflati in suferinta , este doar un paravan . Pinocchio al nostru stie sa construiasca asemeni pasarilor cand isi fac cuib , pic cu pic , o imagine cat mai convingatoare…..ca in basmul lui Collodi , acesta sufera de sindromul de personalitate . Totusi , oamenii il iubesc si ii stau aproape , nu pentru ca ar fi sincer ci pentru ca este convingator . Pentru cei ce il urmeaza , el este Dumnezeu pe pamant .

Ochiul lui ager scruteaza precum vulturul , victimele ….pe care le invaluie in povesti pe care nici el nu le crede .

Pentru toti el trebuie sa fie „geniul „ , fara de care nimic nu misca in jur . Precum maestrii in hipnoza , isi doreste sa controleze mintile oamenilor , sa ii supuna , el si numai el , sa detina controlul . Nu iarta pe nimeni ( viu sau mort ) cand simte ca in joc este castigul lui .

Drama celor atinsi de sindromul Pinocchio este ca povestea lor se termina prost , nu are happy-endul povestii lui Collodi. Cand turnul lor incepe sa se clatine , se luminează și se uită cu uimire la „construcția” lor genială. Se cred salvatorii lumii si nu înțeleg de ce, la un moment dat, lumea incepe sa ii ocoleasca . Trăiesc drama că sunt mari neînțeleși, ei sunt generoșii pe care restul lumii nu-i merită . Cand se va arunca cu pietre in ei , se vor crede Cristosi rastigniti si doar atunci cand vor fi scosi cu suturi in fund din castelul lor aurit , vor intelege ca nu au fost decat niste papusi de lemn si carpa , niste marionete ……

PS. orice asemanare cu persoane din viata reala , este pur intamplatoare . Adevarul este ca ” Pinocchio ” al zilelor noastre , traieste printre noi….si sunt multi …nu scăpăm de ei oriunde ne-am duce în lume, sunt peste tot, în țară dar și în comunitățile românilor din străinătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *