Tu stii sa vorbesti corect limba romana ?

Deşi ne străduim să vorbim corect româneşte, sunt cuvinte pe care le folosim greşit zi de zi, iar asta pentru că le-am auzit în forma lor greşită de fiecare dată: de la părinţi, profesori, prieteni, radio sau TV.
Unele dintre cuvintele folosite greşit în comunicare sunt folosite astfel din ignoranță, obișnuință sau pur și simplu pentru că așa le-au învățat sau auzit de la alții.
1. Repercursiune- forma corectă este “repercusiune, dar 90% dintre vorbitorii de limba română folosesc forma greșită care include un R în plus.
2. Țigare – forma corectă a cuvântului este țigară.
3. Servici – forma corectă a cuvântului este serviciu, forma “servici” nu există în DEX.
4. Inopinant- forma corectă a cuvântului este inopinat şi înseamnă, conform Dicţionarului Explicativ al Limbii Române (DEX), neprevăzut, neaşteptat, o acţiune la care nu te gândeşti.
5. Monstră –forma corectă a cuvântului este mostră, dar 8 din 10 români adaugă sunetul N în acest cuvânt.
6. Vroiam – forma corectă a cuvântului este voiam sau vream. În limba română nu există verbul a vroi. Așadar vroiam este o combinație a celor două verbe deja existente în limba română: voiam+vream.
7. Așează – forma corectă este așază și nu așează, puțină lume știe că forma verbului a așeza, la persoana a treia este așază.
8. Examen – foarte mulți români folosesc în vorbire forma ”ecsamen” în loc de “egzamen”.
9. Chibrite – forma corectă este chibrituri.
10. Bacnotă – forma corectă este bancnotă, dar foarte mulţi vorbitori de limba română folosesc forma greşită.
11. Flebeţe – forma corectă a cuvântului este febleţe – cuvânt ce desemnează înclinaţie, slăbiciune, atracţie pe care o simte cineva pentru o persoană. (DEX 1998).
12. Ultimile – forma corectă este ultimele.

Sursa – Dicție.ro