Ziua internationala importriva violentei asupra femeilor

Imagine similară

Ca si in anii precedenti , Ziua internationala impotriva violentei asupra femeilor , a fost marcata de o serie de evenimente si actiuni , menite sa trezeasca si deschida mintile celor ce inca mai cred ca a fi femeie , fata, este sinonim cu a fi o marfa , un bun de consum , sau chiar proprietatea barbatului.

Se desfasoara destul de des activitati de prevenire referitoare la consecintele acestui gen de infractiune. Pentru ca da , violenta , in orice forma s-ar manifesta ea , este o infractiune si trebuie pedepsita aspru de lege.

Violenta asupra femeilor imbraca o multitudine de forme : de la agresiuni fizice si verbale , pana la cele psihologice. De la o palma primita ( “la nervi ” sau la “una mica” , cu prietenii ) de la partener , , pana la un intreg “arsenal ” psihologic cu care , barbatul poate distruge echilibrul si demnitatea unei femei . Plecand de la situatii in care , chiar simplul gest de a lovi cu o palma peste fata femeia , putini cunosc ca , chiar si acesta , poate constitui un motiv serios pentru a depune plangere la organele competente , impotriva agresorului. Ca este vorba despre sotie , concubina, fiica , sora sau chiar mama , nimeni , absolut nici un barbat nu are voie sa le faca rau  ! Faptul ca sunt vulnerabile sau in incapacitatea de a se apara , nu da dreptul niciunui barbat sa le considere inferioare si sa le trateze brutal .

Femeia – o faptura pe cat de fragila , pe atat de puternica.

In majoritatea familiilor , chiar daca nu se vede , ea este stalpul casei. Ea lupta cu prejudecati , cu greutatile inerente traiului cotidian….ea este cea care se imparte mereu intre familie si cariera , pentru a demonstra ca in ciuda tuturor prejudecatilor , femeia are dreptul la un statut demn si egal in societate.

Legea este mult prea blanda fata de asemenea fapte iar consecintele lor pot avea deseori urmari ireversibile. Dar chiar si asa , denuntati orice act de agresiune a carei victima sunteti ! A ierta  o data si inca o data , nu va da  garantia ca agresorul nu va mai repeta actele de violenta.

Daca ati fost victima unei agresiuni , iata ce trebuie sa faceti :

1. Prezentati-va  imediat la poliţie pentru a depune plângere;
2. Cereti un certificat medico-legal pentru constatarea leziunilor produse prin agresivitate, certificat care va face diferenta la incadrarea juridica a faptei.
3. Adresati-va Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, în cazul în care sunt copii care au asistat la violenţe sau au fost victima violenţelor;
4. NU va retrageti plângerea ! Agresorul nu va fi pedepsit după retragerea plângerii, existând premizele repetării faptelor;
5. În cazul violenţei, sesizaţi poliţia la 112…. sesizarea poate fi făcută de victimă, alt membru al familiei, altă autoritate sau din oficiu.