8 Martie – Ziua internationala a femeii

Astazi sarbatorim ziua internationala a femeii…..zi de bucurie  dar care este insemnatatea acestei zile de fapt ? ce ne spun cronicile …………………………..

Ziua internationala a femeii a fost proclamata printr-o rezolutie a Natiunilor Unite in anul  1910 la Copenhaga , data la care au fost consfintite drepturile femeilor si initiat procesul de emancipare a femeii . Femeile au continuat sa protesteze pentru drepturi egale si in special dreptul la vot.

În 1908, 15.000 de femei au mărșăluit în New York cerând un program de lucru mai scurt, salarii mai bune și dreptul la vot, iar în 1909, conform unei declarații a Partidului Socialist din America, Ziua Internaționala a Femeii a fost stabilită pe 28 februarie. Un an mai târziu, în 1910, în urma unei Conferințe a Muncitoarelor de la Copenhaga, unde au participat peste 100 de femei din 17 țări, s-a hotărât ca Ziua Femeii să fie sărbătorită în aceiași zi peste tot în lume, data de 8 martie fiind aleasă însă abia în 1913

Alte date confirma faptul ca la origini sarbatoarea de 8 martie este o recunoasterea a sacrificiului muncitoarelor de la fabrica Cotton din New York ..In 1908 acestea au facut greva in semn de protest fata de conditiile inumane la care erau constranse sa lucreze. In 8 martie , patronul fabricii bloca toate intrarile pentru a impiedica muncitoarele sa iasa din fabrica.Acesta provoca un incendiu si astfel 129 de muncitoare  murira arse. In amintirea acestei tragedii Rosa Luxemburg a propus ca aceasta zi sa fie proclamata ca ziua luptei internationale in favoarea femeilor.

Legenda spune ca pe locul unde au fost ingropate muncitoarele arse , a crescut un arbore de mimoza…..de aici si semnificatie ca cel putin in Italia , de 8 martie , ramura de mimoza este floarea care se ofera in dar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

De 8 martie in unele culturi se daruiesc femeilor , fetelor, cadouri , flori sau alte atentii .