Agenţiile de muncă pirat, coşmarul îngrijitoarelor. Comisionul se plăteşte în Bulgaria!

După moda înscrierii maşinilor şi a firmelor româneşti în Bulgaria, a apărut şi moda agenţiilor de muncă pentru românii din strainătate, cu sediu şi acte ce figurează tot peste Dunăre, la vecinii bulgari. Aceste agenţii aduc femei în Italia, le plasează la muncă şi le exploatează.

În aceste cazuri nu doar că se încalcă legea, dar persoanele care cad în plasa acestor escroci habar nu au unde să-şi ceară drepturile salariale. Cei care semnează contracte cu asemenea agenţii au toate şansele să muncească fără să primească un ban, ba mai mult să rămânăplini de datorii în urma comisioanelor pe care aşa-zisele agenţiile le cer.

Este şi cazul unei românce din Italia care a trecut printr-un asemenea “experiment”. A muncit mai bine de două săptămâni apoi, când şi-a cerut drepturile şi a cerut explicaţii, a fost ameninţată şi ulterior gonită din casa familiei pentru care a fost angajată ca îngrijitoare.

Femeia a făcut un şoc şi a ajuns la spital. Chemase şi carabinierii dar aceştia au plecat fără să asculte şi problemele sale. Toate lucrurile personale, înclusiv unele documente, au fost luate de către “agenţie” care i-a transmis că până nu îşi plăteşte datoriile (deşi femeia nu a văzut niciun ban pentru cele două săptâmâni lucrate), nu îi vor fi restituite.

Deşi a făcut denunţ la carabinieri, nu a primit niciun ajutor. I s-a spus că nu e de competenţa lor litigiile de acest tip.

A avut însă norocul să întâlnească oameni de suflet. Prin intermediul internetului a luat legătura cu Petra Iosub, o româncă rezidentă la Florenţa, care administrează o pagină pe Facebook (“Colf e badanti”, cu peste 13.000 de membri activi) dedicată îngrijitoarelor din Italia.

Fiind membră CASCRI (Centro di Assistenza e Servizi per Cittadini Romeni in Italia), Petra Iosub a cerut ajutorul colegilor (Leontin Cojocea, preşedinte CASCRI) care i-au găsit femeii un adăpost şi un loc de muncă.

Acesta este un caz cu final fericit, dar rămâne mereu întrebarea: câte femei din Italia se află în situaţii asemănătoare, muncesc fără să fie plătite, au documentele confiscate de către “agenţii” şi nu există nimeni care să le dea o mână de ajutor”?


Maria Ceauș, în biroul CASCRI

Semnal de alarmă

Personajul acestei întâmplări este Maria Ceauş (foto), o româncă de 53 de ani, originară din jud. Vâlcea. A acceptat să îi publicăm povestea, datele personale şi fotografia pentru că doreşte neapărat să tragă un semnal de alarmă pentru femeile care muncesc în Italia şi sunt angajate prin intermediul agenţiilor pirat.

“Oricum, după ce veţi scrie povestea îşi vor da seama că sunt eu. E inutil să mă ascund, în felul ăsta îmi iau responsabilitatea pentru ceea ce v-am descris. Îmi doresc ca exemplul meu să folosească şi altora. Să nu se lase înşelate de escroci, şi-aşa suntem singuri şi aruncaţi prin ţări străine. Vreau cu acest prilej să le mulţumesc din suflet celor două persoane fără de care nu ştiu ce s-ar fi întâmplat cu mine. Este vorba despre Petra Iosub, care de la începutul apariţiei problemelor m-a susţinut şi mi-a fost de mare ajutor şi Leontin Cojocea, care mi-a găsit un loc unde să dorm şi un loc de muncă cu contract în regulă, aşa cum mi-am dorit întotdeauna.” ne-a precizat Maria Ceauş.


Doi ani de coşmar

Românca a plecat din ţară în octombrie 2010 şi primele locuri de muncă au fost în sudul Italiei, în Calabria, în jurul oraşului Cosenza. O regiune unde agricultura este baza economiei şi unde an de an vin foarte mulţi străini în încercarea de a găsi un loc de muncă.

Aici a trăit doi ani de coşmar. Niciodată nu a reuşit să lucreze cu contract legal, iar plata nu a fost niciodată mai mare de 27 de euro pe zi, din care îşi luau partea şi “caporalii”.

“În Calabria nu poţi lucra fără aprobarea caporalilor. Fără ei nu ai cum să te angajezi. Ei te trimit la muncă, ei încasează banii şi tot ei îţi dau câţi bani vor. Fără niciun document, fără nicio asigurare. Aşa am lucrat eu doi ani de zile. Mă săturasem până peste cap să fiu bataia de joc a unor paraziţi.” ne-a povestit Maria.

“Tocmai de aceea mi-am dorit mereu să lucrez legal, cu documente în regulă. Să nu mai trec prin momentele alea de nesiguranţă şi de impresia că muncesc degeaba. De asta am şi căutat o agenţie care să mă angajeze legal, dar am căzut din lac în puţ.” a completat ea.


Agenţii din Bulgaria

Maria a lucrat o perioadă, înainte să plece din Calabria, ca îngrijitoare de bătrâni. Începuse să se obişnuiască cu acest tip de muncă iar când a găsit un anunţ pe internet, nu a stat mult pe gânduri. Aşa-zisele contracte de muncă însă se făceau în România, apoi se trimiteau prin fax în Italia. După ce contractul era semnat se retrimitea înapoi la agenţia din ţară, pentru ca mai apoi să se trimită o adresă unde trebuia să se prezinte să semneze un alt contract, de această dată cu o agenţie din… Bulgaria. Nu se vorbea nimic despre salariu sau alte drepturi care derivau din copntract, ci doar obligaţia de a plăti1360 de lei (echivalentul a 320 de euro) drept comision.

Iată ce ne-a povestit Maria despre această încrengătură de agenţii şi persoane dubioase pe care le-a cunoscut:

“Am dat telefon la agenţia Veneto Jobs, din Buzău, agenţie care am găsit-o pe Facebook. Le-am spus că mi-aş dori un loc de muncă în Italia, ca îngrijitoare, dar numai cu contract de muncă legal. Mi s-a răspuns imediat că au locuri de muncă pentru mine, la Padova, chiar de la data de 3 iulie, de când le spusesem că sunt liberă. Mi-au cerut imediat comisionul pentru a-mi da adresa şi toate celelalte detalii. Eu le-am explicat că nu pot să plătesc fără să semnez un contract şi fără să cunosc pe un reprezentant al agenţiei. Le-am arătat pe internet că îmi cumpărasem bilet de tren până la Padova, care mă costase 50 de euro şi că am intenţia de a accepta oferta lor.” a început Maria povestirea.


Contract prin fax

“Mi-au spus că să îmi caut un loc unde pot primi şi trimite fax. Mi-au trimis PRIN FAX contractul de muncă, eu l-am semnat şi l-am trimis înapoi. Abia atunci mi-au dat o adresă şi un contact din Padova, spunându-mi că acolo voi găsi totul. Eu credeam că e locul de muncă, dar când colo era un fel de birou, plin de bagaje şi de femei de mai multe naţionalităţi, predominau cele din România şi Bulgaria. M-a preluat un domn pe nume Cristian, despre care am aflat ulterior că este fratele unuia dintre cei de la agenţia din Buzău. Mi-a spus că am de semnat un alt contract, de astă dată cu o firmă din Bulgaria. Eu deja intrasem la bănuieli, dar de frica represaliilor am semnat şi am vrut să ajung la familia pentru care trebuia să lucrez.” a continuat românca.


Comisioane şi ameninţări

“Odată ajunsă la familia respectivă am început să întreb despre condiţii, salariu şi mai ales despre ce contract poate fi vorba cu o agenţie din Bulgaria. Patronii mi-au spus că ei lucrează de opt ani cu acea agenţie şi că să stau liniştită. Eu am continuat să întreb despre drepturile mele şi când au văzut că încep să “sap” în toate direcţiile mi-au telefonat de la agenţia din Padova spunându-mi să încetez şi să mă potolesc. Altfel mă vor concedia pentru “indisciplină”.

După nici două săptămâni a început dezastrul. Au început să se comporte foarte urât cu mine şi cei de la agenţie mi-au transmis să îmi iau lucrurile şi să aştept să vină să mă concedieze. Dar eu trebuia să am pregătiţi banii de comisioane. Altfel va fi va şi amar de mine” a povestit Maria.

“Am întrebat de banii pentru cele două săptămâni lucrate, iar cei din familie mi-au spus că să vorbesc cu agenţia. Eu vorbeam în permanenţă cu Petra Iosub, prietena mea de pe Facebook, şi am luat decizia să chem carabinierii. Au venit dar nici nu au stat de vorbă cu mine. Atunci am luat decizia să plec, deşi casa se afla în câmp, destul de departe de oraş. Am făcut un şoc, am început să mă simt foarte rău şi am chemat ambulanţa. M-au dus la spital şi astfel am scăpat şi de cei de la agenţie care mi-au transmis că vin să mă pedepsească. De acolo am plecat către Florenţa, am ajuns la Leontin Cojocea de la CASCRI, care mi-a găsit un loc unde să dorm şi un loc de muncă, aşa cum l-am dorit mereu: cu contract legal.” şi-a încheiat povestirea Maria Ceauş.

“Vreau să mai precizez că toate lucrurile mele, inclusiv unele documente, au fost confiscate de către cei de la agenţia din Padova. După ce am plecat la spital, mi s-au scos toate lucrurile în stradă iar ei le-au luat de acolo. Mi s-a transmis că dacă le vreau, să vin la sediul lor, unde am de plătit comisioane şi unde trebuia să fiu pedepsită pentru indisciplină”, a mai completat românca.


Leontin Cojocea, preşedintele CASCRI, ne-a declarat că acest caz este urmărit foarte atent de către avocaţii asociaţiei şi că în următoarea perioadă, în funcţie de rezultatele cercetărilor, vor face denunţuri către organele competente.

Andi Rădiu, Gazeta Roamneasca