Castelul Sammezzano -Toscana

Castelul Sammezzano , construit in stil ” moresco ” , se gaseste in mijlocul unui amplu parc , situat in localitatea Leccio – Reggello , in  regiunea Toscana .

Istoria castelului este una foarte veche , el fiind construit in 1605 prin vointa familiei Ximenes D’Aragona . De-a lungul secolelor , tinutul a apartinut unor importante familii de nobili . Parcul , unul dintre cele mai intinse din Toscana , gazduieste diverse specii de plante si arbori exotici .Atat castelul cat si parcul , constituie un patrimoniu de inata valoare istorica , arhitectonica si ambientala……un patrimoniu botanic inestimabil , constituit nu doar din speciile de arbori introduse dar si cele indigene. Sunt prezenti arbori de  tuia , tasso , cipresso , pin, brad, palma, yucca, stejari , cedru de Atlante , cedru de Liban , frasini, ginepro , salcami , tei precum si numeroase plante de interes floricultural. In parc se mai gaseste cel mai numeros grup de “sequioa secolari ” din Italia , cu 57 de exemplare adulte , cu peste 35 de metri inaltime.

Dupa razboi , castelul a fost folosit ca hotel de lux. In 1999 , castelul este cumparat de o societate italo-engleza care , in urma falimentului , s-a vazut nevoita sa scoata castelul la licitatie . Desi au trecut cativa ani , inca nu s-a gasit un cumparator pentru acest patrimoniu unic.