La multi ani , Romania !

1 Decembrie ….ziua nationala a Romaniei …..
internetul explodeaza de urari…..
De 1 decembrie ne amintim ca trebuie sa fim uniti , sa fim.mai buni , sa ne iubim patria , etc , etc….
Sunt pline spitalele de romani bolnavi , unii cu maladii terminale, uitati in grija statului italian , intr- o totala nepasare….cand ajung in cosciug (cine si-l permite ), se apeleaza la solidaritatea co-nationalilor, pentru ca (abia ) raposatul sa-si odihneasca trupul in patria mama .
Intr-o Italie cu peste 1000 000 de romani , pe retelele de socializare abia se strang 3-400 de euro pentru cazurile disperate …..mortii , devin si ei o sursa de afaceri pentru ” baietii descurcareti ” .
Sunt pline Centrele de ascolto de romani in cautarea unui loc de munca sau macar dornici sa aiba o masa calda pe care nu si – o pot permite…..
( sub) podurile sunt pline de locuinte improvizate , e drept , multi tigani, dar sunt si romani care dorm sub cerul liber… si nimeni , absolut nimeni , nu îi intreaba de sanatate.
E plina Italia de romani onesti, truditori, platitori de taxe si impozite , majoritatea traind intr- o incertitudine fara sfarsit , generata de schimbarile economice la care – i condamna o politica marsava .
De 1 decembrie , ne amintim ca suntem romani ……si mandri pe deasupra . Se cheltuiesc sume exorbitante pe spectacole folclorice , de catre mereu aceleasi personaje , doar dintr- un orgoliu magalomanic fara precedent , ingropand , cu buna stiinta tocmai a celor pusi sa o apere , cultura romana.
Suntem egoisti , ne prefacem ca nu vedem suferintele si umilintele celor din jurul nostru …..femei exploatate la locul de munca , asistand batrani , de cele mai multe ori uitati de familie in grija unor straine…..femei care duc de doua ori greul : o data pe cel de acasa , al familiilor lor si inca o data , lasate singure sa gestioneze situatii dintre cele mai urate ale asistatilor lor…..nici pe ele, nimeni nu le intreaba de sanatate.
De 1 decembrie ne facem poze infasurati in tricolor ca sa demonstram ca sufletul nostru a ramas ACASA !
Acasa este acolo unde te simti bine , se spune ……ce ar fi daca aceasta “mandrie” pe care o afisam doar la sarbatori am transpune-o si in practica zi de zi ? ce ar fi daca am inceta sa mai trecem nepasatori fata de un semen in suferinta sau in dificultate ?
Romanii din Italia sunt ai nimanui …..”mandria” romaneasca nu- i ajuta sa traiasca mai bine decat pe smecherasii care se orienteaza dupa cum se se schimba ” garzile ” diplomatice si shoshonii de pupat….proverbiala ospitalitate romaneasca trebuie dublata de FAPTE SOLIDARE ! altfel ramane doar o ocazie ca sa demonstram ce frumosi si buni suntem noi doar cand cineva ne calca pragul casei 😉.
De 1 decembrie ne amintim ca suntem romani …si mandri , pe deasupra …..
La multi ani , romani !
La multi ani , Romania !