Despre manipulare

manipulareIntr-o lume din ce in ce mai nesigura , a induce anumite impresii despre oameni si fapte , despre anumite evenimente , celor din jur , pare doar o joaca de copil . Pe acest lucru se bazeaza si cei ce fac din manipulare un mod de viata si de ce nu , o cale de a reusi in viata . Manipularea , este un tip de influenta sociala , avand ca scop schimbarea perceptiei sau comportanmentului celorlalti prin anumite tactici mai mult sau mai putin ascunse. Practic , in virtual poti fi ceea ce vrei , sa te afli unde vrei , sa stai cu cine vrei , oricum , oamenilor le este mai usor sa creada ceea ce li se serveste si mai putini vor dori sa mearga pana la capat ca sa afle  adevarul .  ” Multi vad , putini cunosc ” , se spune.

Astazi am facut un test , mi-am salutat prietenii din orasul natal , am pus si fotografii , cat se poate de reale , de altfel . 90% au fost convinsi ca sunt in tara , desi in text  nu specificasem ca ma aflu EFECTIV in orasul meu.

Acest exemplu este unul dintre multele care ne demonstreaza ca in special in mediul virtual , manipularea persoanelor este o actiune la indemana oricui . Manipulatorul , poate folosi tehnici de influenta sociala , inofensive de altfel , cum este cazul medicilor de exemplu , atunci cand isi conving pacientii sa renunte la  anumite obiceiuri nesanatoase .  Uneori , manipularea este folosita  in scop distructiv , ceea ce ar putea produce  consecinte dintre cele mai neplacute  .

De curand o duduie , persoana neimportanta de altfel , ii facea in ciuda altei dudui ca isi bea cafeaua in fiecare dimineata cu mine ….. lucru care , desigur , nu era adevarat . Asta de-a doua , a pus botul la vrajeala fara ca macar sa faca minimul efort de a verifica acest lucru . Lucrul in sine nu m-a deranjat , chiar daca era departe de realitate , pentru ca mi-a dat ocazia sa imi cern “prietenii” , Fenomenul manipularii oamenilor ma preocupa , cu atat mai mult cu cat te poti trezi oricand ca vine o specimena  si se lauda pe facebook ca si-o trage cu barbatul tau …..sau ca , viceversa , i-ai luat barbatul…..sau poate raspandi orice zvon despre tine  , pentru ca in virtual informatia circula instant iar tu te agiti inutil sa demontezi acele zvonuri pentru ca nimeni nu mai este interesat sa afle adevarul. Pentru ca adevarul este acela pe care manipulatorii , au grija sa il serveasca masei . Tot in virtual , suntem plini de functii , titluri , iar in viata reala nu stim sa despartim un cuvant in silabe .

Foarte important !

Trebuie sa stim ca manipulatorii de profesie , au trei motivatii principale :

  • Nevoia de a-și atinge scopurile și de a câștiga cu orice cost.
  • O nevoie puternică de a avea sentimente de putere și superioritate față de ceilalți.
  • Nevoia de a tine totul sub control.

Ei exploateaza anumite vulnerabilitati sau puncte slabe ale “victimelor ” :

  • dorința de a face oamenilor pe plac
  • dependența de a câștiga aprobarea și acceptarea celorlalți
  • emotofobia (frica de emoții negative)
  • lipsa hotărârii și a abilității de a spune „nu”
  • percepție neclară a identității

Observ ( si nu pot altfel , pentru ca este prea evident  🙂 ) , a aparut o noua moda in care specimene cu anumite functii se pozeaza la un eveniment cu aceeasi poza si , loviti de amnezie , sa o puna peste un an la alt eveniment 🙂 . Imi amintesc acum poza unui individ cu un copil in brate la sarbatoarea de mos Nicolae …..aceeasi poza a pus-o anul viitor de 1 Iunie :)…..si ” masa ” nu mai contenea cu felicitarile :).

Traim intr-o lume bolnava ……indivizi cu un trecut tenebros sau actuali infractori , spalati de pacate prin acorduri si aliante cu persoane influente , se erijeaza in reprezentanti de comunitati si decid pentru noi….si asta este foarte grav. Nu putem trata pe toata lumea cu suspiciune , stiu , dar minime rezerve se impun , mai ales acolo unde “invazia”  acestor specimene in viata noastra este deranjanta.

Semnalul l-am tras ….fiecare  alege daca doreste sa traiasca intr-o lume fantezista sau cu picioarele pe pamant . Fiecare alege daca sa urmeze ” turma ”  sau sa faca minimul efort sa gandeasca cu mintea proprie .

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *