Masă rotundă pe tema colaboratoareler familiale (“colf” şi “badanti”)

 

Duminică 22 noiembrie 2015, la iniţiativa părintelui Valer Sician, Protopop de Toscana şi Umbria – paroh al Comunităţii româneşti unite cu Roma din Florenţa – şi a vice-directorului Caritasului din Florenţa, don Fabio Marella, a avut loc la Oratoriul parohiei o masa rotunda pe tema muncii asistentelor în familie (“colf” şi “badanti” ) – cu scopul de a identifica şi găsi soluţii la problemele stringente cu care acestea se confruntă la locurile de muncă.
În contextul unei crize economice tot mai acute şi având în vedere dificultăţile inerente sau de natură contractuală, asistentele familiale şi-au exprimat opiniile lor, în special cele care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul florentin. Acestea au ţinut să sublinieze că se impun măsuri urgente pentru eradicarea fenomenului de exploatare la locul de muncă .
Din partea Centrului de Asistenţă şi Servicii pentru Cetăţenii Români din Italia (CASCRI) s-a remarcat intervenţia domnului preşedinte Leontin Cojocea, moderatorul întâlnirii, care a evidenţiat necesitatea unei strânse colaborări între factorii competenţi din teritoriu, pentru o mai bună gestionare a contractelor de muncă domestică precum şi impunerea unor măsuri de protecţie sporită a persoanelor care muncesc în acest domeniu.
În intervenţia sa, părintele Valer Sician a dorit să reconfirme faptul că, în calitate de paroh, s-a implicat şi va continua să o facă în multe dintre cazurile sociale din zonă, oferindu-şi tot sprijinul şi disponibilitatea.
Don Fabio Marella a scos în evidenţă faptul că asistentele familiale sunt o resursă ce nu trebuie ignorată, o profesie care trebuie retribuită şi reconsiderată la adevărata ei valoare.

„Toate problemele expuse urmează să fie analizate ” ,  a mai spus distinsul invitat la sfârşitul mesei rotunde.

http://www.bru-italia.eu/news_675_ro.php

Petra Iosub